Weather2Umbrella Co. WeatherBox
Pirot
8°C
12°C
Verovatnoca padavina: 30%, Vetar: Sever-Severoistok, Slab vetar, 2.8m/s
9°C
13°C
9°C
13°C
Weather2Umbrella
Copyright © 2011 OPŠTE UDRUŽENJE PREDUZETNIKA PIROT
WYSIWYG Web Builder on Facebook
Pirotski pronalazac nagraden na sajmu preduzetništva
Zvoni kad je zemljotres!
Utorak - 06.12.2011
Mašinski inženjer iz Pirota Tomislav Pancic sa kolegom profesorom Miomirom Slankamencem na Sajmu preduzetništva „Biznis baza“ u Beogradu dobio je nagradu za alarm koji upozorava na pocetak zemljotresa. Njihov uredaj je bio na štandu Opšteg udruženja preduzetnika Pirota.

- Profesor Miomir Slankamenac živi u Americi, a cesto boravi u Pirotu. Sa realizacijom ove ideje krenuli smo posle zemljotresa u Kraljevu. U to vreme igrom slucaja on je bio u Pirotu. Osetio je zemljotres i tada smo tu ideju aktuelizovali. Rec je o satu sa alarmom koji može da se okaci na zid, a klatno prati nagib zida na višespratnicama. Kod zemljotresa klatno daje potrebne informacije da se alarm ukljuci i radi. Prednost ovog uredaja i novina je u stendbaj režimu, pa u stanju mirovanja ne troši baterije. Naizgled je jednostavan, ali vrlo osetljiv i na vreme opominje i signalizira pocetak potresa. Aktivira se kad se desi pocetni zemljotres. Pocne da pišti kao alarm na automobilu. Alarm registruje pocetne trenutke zemljotresa i upozorava ljude da, ako mogu, napuste zgradu što pre ili zauzmu bezbednije mesto - kaže Pancic.
Do sada su napravili dvadesetak probnih primeraka ovog uredaja. Posle Nove godine planiraju da formiraju firmu i za dva-tri meseca pocnu serijsku proizvodnju. Patent je zašticen u Zavodu za intelektualnu svojinu